Wednesday, December 9, 2009

Aku

Kufur : aku memboikot, aku tidak suka, aku melawan, aku membenci apabila aku kehilangan sesuatu, apabila aku tak mendapatkan sesuatu yang aku inginkan. Padahal Sang Pencipta lebih Mengetahui apa yang terbaik utk diri aku. Setiap hari aku memakan rezeki Ilahi, menghirup udara kurnian Ilahi. Aku adalah hamba-Nya yang tidak bersyukur atas kurniaan-Nya yang tidak terbatas kepada hamba-Nya.

Munafik : aku bercakap tentang kebaikan, tentang Islam, tentang dunia akhirat, tetapi aku sentiasa melakukan dosa, maksiat terhadap Sang Pencipta. Padahal aku tahu DIA Maha Melihat, Maha Mengetahui.

Syirik : aku mensyirikkan Sang Pencipta kerana aku mengabaikan azan yang berkumandang, aku lebih mementingkan dunia. Padahal aku hanya bercakap hal kosong dgn kawan-kawan aku. Padahal aku hanya melayari internet, bermain games. Aku menduakan Sang Pencipta dengan urusan dunia aku, dengan nafsu aku yang semakin hari semakin tidak dapat dikawal. Nafsu terhadap dunia. Syirik yang ramai manusia tidak sedar. Menduakan Allah dgn makhluk, dgn benda. Kerana emas, Agama ditinggalkan, apabila disuruh menyembah PATUNG emas, TIDAK mahu. Tetapi tidak sedar bahawa diri ini hidup bertuhankan EMAS, DUIT, HARTA. Dunia semata-mata.


“Dan barang siapa berpaling dari peringatan-Ku, maka sungguh, dia akan menjalani kehidupan yang sempit, dan Kami akan mengumpulkannya pada hari Kiamat dalam keadaan buta” [20 : 124]

“Demikianlah, dahulu telah datang kepadamu ayat-ayat Kami, dan kamu mengabaikannya, jadi begitu (pula) pada hari ini kamu diabaikan” [20 : 126]

Aku buta, aku buta, aku buta. Itulah aku.


My resident after i died : HELL



Saturday, October 24, 2009

One Day

One Day A Man Said 2 God (Allah SWT) : I LOVE U THE MOST.


Then God took all his wealth & asked: Do U Love Me Now?


The Man Said: More Than Before !


God made all his family against him so they all left him.


God Asked: Do U Still Love Me?


He Said: Yes


God made him so poor that he had nothing 2 wear & eat !


God Asked Once More: Do U Love Me Now?


The Man Said: I Love U The Most Now Because THERE'S NOTHING BETWEEN US NOW




Allah SWT menguji hamba-NYA mengikut kemampuan hamba-NYA dan ada diantara hamba-NYA lupa untuk bersyukur diatas nikmat yang masih Allah SWT berikan walaupun salah satu nikmat yang diberikan diambil kembali oleh-NYA.


Kebanyakan manusia kembali kufur kepada Allah SWT setelah Dia mengambil kembali sesuatu (suami, isteri, anak, atau harta dan lain-lain lagi) sedangkan manusia itu lupa bahawa setiap sesuatu didalam dunia ini yang dimilikinya hanyalah “dipinjam” dan akan diambil kembali oleh pemilik sebenarnya, Allah SWT.


Lelaki diatas berkata “there’s nothing between us now” kerana kadang-kadang [sebenarnya selalu] keluarga, harta, kerja, dan pelbagai urusan dunia yang menjarakkan, menyibukkan, melalaikan dia dari Sang Pencipta.


[sama-sama kita mengambil iktibar dari cerita diatas, sy sendiri pun "lembik" juga sebenarnya, aiya]

[bukan senang nak jadi hamba-Nya yang bersyukur....selalu lupa, lalai...nama pun manusia...mmg lembik...]

[tp at least, usahalah sedaya upaya untuk berubah, bukan selalu datang kesedaran = hidayah untuk berubah ]


Allah Maha Penyayang, Maha Pengasih, Maha Pemurah, Maha Pengampun...segala puji hanya bg Allah SWT.....


wallahualam~

^^,




Friday, August 21, 2009

i'm losT




Trying To geT back on Track...sigh...

i'm losT

Tuesday, June 30, 2009

Mahmoud Ahmadinejad

seorang pemimpin yang disegani buat masa kini

sebagai presiden negara Republik Islam Iran, beliau dengan tegasnya menentang keberadaan Negara israel di bumi Palestin dengan menggunakan peristiwa Holocaust sebagai alasan.

Holocaust, adalah peristiwa pembunuhan 6 juta orang yahudi di Jerman sewaktu pemerintahan nazi, antara persoalan yang dibangkitkan oleh beliau adalah :

- adakah peristiwa betul-betul terjadi? sekiranya perkara itu terjadi, maka pelakunya mesti dikenakan hukuman, di Eropahlah jawapan terhadap masalah itu, bukan di PALESTIN. sekiranya memang berlaku di Eropah, maka hukuman mestilah ditanggung oleh Eropah.

-mengapa negara-negara Eropah menyatakan komitmen bagi membela isreal? kenapa mesti tertubuh rejim yang merampas dan menjajah Palestin?

rakyat Palestin menjadi mangsa dan korban atas keberadaan negara israel yang ditubuhkan dan peristiwa holocaust digunakan sebagai alasan perampasan tanah, rumah oleh mereka terhadap rakyat Palestin. jika orang-orang Eropah merasa "berdosa" atas peristiwa Holocaust, maka israel mesti berada di Eropah, bukan di Palestin.

antara akhbar yang boleh dijadikan sebagai rujukan :
http://web.archive.org/web/20070927213903/http://www.iribnews.ir/Full_en.asp?news_id=200247

beliau juga pernah menghantar surat kepada rakyat Amerika, boleh dibaca dalam laman web berikut : http://edition.cnn.com/2006/WORLD/meast/11/29/ahmadinejad.letter/

terdapat banyak lagi penentangan yang dilakukan oleh beliau terhadap dunia barat termasuk penjanaan kuasa nuklear.

dalam pilihan raya baru-baru ini di Iran, kemenangan beliau dipersoalkan dan terdapat kekeliruan dalam masalah dalaman yang terdapat di Republik Islam Iran tersebut.

- terdapat pembunuhan yang terjadi dalam kekacauan yang terjadi di Iran. siapa yang melepaskan tembakan? askar-askar/ polis Iran ataupun AGEN-AGEN PERISIKAN negara LUAR yang sengaja ingin menimbulkan kontroversi di Iran?! bagaikan menyimbah minyak pada api yang sedang marak...

-adakah terdapat pengaruh-pengaruh kuasa luar yang bimbang dengan sifat kepimpinan yang luar biasa dibawa oleh Mahmoud Ahmadinejad? maka mereka tidak menginginkan kemenangan berpihak kepada beliau.

-kenapa israel diam membisu dengan kekacauan yang berlaku di Iran? bukankah merekalah yang paling gembira jika negara Iran kacau bilau kerana negara Iran merupakan ancaman kepada mereka? seperti lembu yang membuang najis ditengah jalan, kemudian buat-buat tidak tahu? seperti tangan yang melempar batu, kemudian sembunyikan tangannya?


sy sedih dengan keadaan negara Iran sekarang, hari ini pengiraan undi telah diadakan sekali lagi dan kemenangan berpihak sekali lagi kepada Mahmoud Ahmadinejad. sama-sama kita mendoakan kesejahteraan Republik Islam Iran, saudara Islam kita. wallahualam~

p/s :

buku dibawah ini mungkin boleh dijadikan pedoman kepada kepimpinan yang dibawa oleh beliau. boleh dijadikan sebagai bahan bacaan untuk mengisi masa lapang. ^^,

-terdapat mcm2 ulasan tentang sifat kepimpinan beliau, latar belakang, surat beliau kepada Presiden George W. Bush, wawancara dengan majalah Jerman Der Spiegel tentang holocaust dan surat beliau kepada rakyat Amerika.

Wednesday, June 24, 2009

ummie = mokku mimoh

ummie, seorang wanita yg tabah. seorang ibu yang penyayang. sangat mengambil berat pada anak-anak beliau. seorang yg sensitif. ^^,

itulah ummie sy yang selama pemergian arwah walik semenjak 9hb 1 2004, beliau dgn susah payah membesarkan 7 orang anaknya.

"Paradise lies at the feet of mothers." In other words Paradise awaits those who cherish and respect their mothers.



cooking~


discussions~


cute x? hehe~ (she's happy-go-lucky person) =p

rumahku syurgaku~


"And your Lord has commanded that you shall not serve (any) but Him, and goodness to your parents. If either or both of them reach old age with you, say not to them (so much as) "Ugh" nor chide them, and speak to them a generous word. And make yourself submissively gentle to them with compassion, and say: O my Lord! Have compassion on them, as they brought me up (when I was) little." Noble Qur'an (17:23-24)


kadang-kadang kita lupa, bercakap kasar dengan ibubapa. sedangkan suatu hari nanti kita akan menjadi ibubapa juga. sama-sama la kita mengubah diri jika selama ini kita pernah melakukan kesilapan kepada ibubapa kita... ^^,

jika kita sedang melakukan solat sunat, tiba-tiba ibu kita memanggil nama kita, apa yg harus kita lakukan? setakat yg saya tahu, tinggalkan solat sunat buat sementara dan sahutlah panggilan ibu kita, kecuali solat wajib. kerana solat sunat boleh dilakukan pada bila-bila masa sahaja...

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father


keratan lirik dari lagu "your mother"


sekian~ ^^,

Tuesday, June 16, 2009

11 Jun 2009

yesss...balik!!!

sangat2 lega dapat memijak bumi Malaysia memandangkan keadaan di Indonesia bergolak dengan kes Manohara, perairan Ambalat, pembantu rumah yang kena dera...aiseh... T_T

really2 hope 1 month later all things settle down and all of my friends n i can continue our studies wit peace, no war...wakakaka =p



airport polonia, medan





sblm berangkat : dari kiri, amar, timoh, adib, salman




here we are in subang!

yes! we're home safely without having a fight with indonesian! hehehehe

lets us pray tat 1 month later all things will settle down... =(

Saturday, May 23, 2009

Aiya...busuk ka? T_T

ada ke tak orang yang tak mandi sebulan?

apa jadi if dia tak mandi?

busuk? wangi?

ada ke tak orang tak makan langsung sebulan?

apa jadi if kat dia?

kurus? gendut?

kipas angin saya, dah sebulan tak dibasuh....apa yang jadi?

BERDEBU...KOTOR...JOROK...

hati manusia jika tak di cuci?

efek yang sama?

sama-sama kita baiki kerana sy juga sedang dalam proses yang sama...proses yang berlanjutan sampai kita MATI...kipas mesti sentiasa dicuci selagi boleh DIGUNAKAN...manusia juga harus sentiasa "dicuci" supaya BERSIH,TAK BERDEBU selagi masih HIDUP....wallahualam~

Wednesday, March 25, 2009

Sempurna - Andra and the Back Bone??!

Sempurna? There’s anyone here = perfect? Hmmm..i don’t think so… =”)


waktu cuti semester 2 jika sy tak silap, sy pernah mengalami “cuti-cuti Malaysia" dimana flight sy dari medan ke Penang. Sy bersama-sama dengan kawan sy, dan disebabkan ada masalah delay, kitaorg sampai lambat.


Sbb dah sampai lambat, kaunter tiket bas ke Terengganu pun mesti dah tutup kut. Jadi sy pun singgah rumah kawan sy tu. Dari Baling sy ke ipoh dengan sahabat sy sebab mak dia perlu menghadiri majlis pernikahan kawan mak dia kut. Sy pon dah lupa siape yg nikah, makan je reti…hehe~


Lepas tu, kawan sy dan sy cube cari tiket di ipoh. Aiya. Tak ade maaaa~


Kawan sy ada kerja juga nak diselesaikan, jd sy taknak la bebankan kawan sy, dan sy memang nak balik Terengganu cepat, kek lapis ada ni, buah tangan dari Medan… =”(


Akhirnya, sy tak tau kenapa terlintas untuk ke Shah Alam, rumah lama sy sewaktu belajar di KUTPM untuk Degree Pharmacy sebelum ke USU (farmasi tak de akreditasi maaa… =.=).


Waktu kat Ipoh, sy dah beli terus tiket ke Terengganu dari Shah Alam. Semua tiket dah tengok, ke Kelantan pun tak ada…SEDIHHHH… T_T


Akhirnya sy pun merantau ke Shah Alam. Jumpa housemate lama, sembang sampai pagi. Hehe. Mcm-mcm sikit hidup merantau ni, yang part bestnya, waktu sy naik bas ke Terengganu, sy teringat waktu-waktu genting sy, sewaktu arwah walik meninggal, waktu dapat result SPM yang kantoi, waktu masuk ke KUTPM untuk degree Pharmacy, waktu dalam proses minta tajaan Yayasan Terengganu untuk ke Indo untuk dentistry.


Bila sorang-sorang ni best mengelamun, tiba-tiba radio dalam bas ada bunyi lagu Andra and The Back Bone, SEMPURNA. Sy pun menjadi sebak, sebab lirik lagu tu jika dikaitkan dengan Maha Kuasa yang Menciptakan kita, sangat sesuai.


janganlah kau tinggalkan diriku
takkan mampu menghadapi semua
hanya bersamamu ku akan bisa

reff:
kau adalah darahku
kau adalah jantungku
kau adalah hidupku
lengkapi diriku
oh sayangku kau begitu
sempurna, sempurna

kau genggam tanganku
saat diriku lemah dan terjatuh


JANGANLAH KAU TINGGALKAN DIRIKU, TAKKAN MAMPU MENGHADAPI SEMUA, HANYA BERSAMAMU KU AKAN BISA.


KAU GENGGAN TANGANKU, SAAT DIRIKU LEMAH DAN TERJATUH....


last thing is, dont used this song for him or her, use it for our Creator...

it will be like nasyid song if we dedicated this song to our Creator...wallahualam.. ^^,



Sempurna - ANDRA AND THE BACKBONE

Friday, March 20, 2009

Busyuk??!

Apabila kita memasuki tandas, mula-mula mmg kita kata “ee..busuk nya” (assume tandas tu busuk la yee), ttp jika kita sudah biasa dgn keadaan “busuk” itu, maka “busuk” tandas itu sudah tiada “ busuk” nya lagi....kita akan biasa dgn “kebusukan” tandas, smpai orang lain kata “busuk3x!!!”..tp kita kate..”mane ade busuk, biase je”…hehe~

(sy dpt ayat ni dari Ustz. Muda Wali swaktu blajar kat Kolej MARA Kulim)


Orang yg membiasakan keadaan hatinya lalai drpd chaya Allah s.w.t, mungkin akan dihukum oleh Allah s.w.t untuk terus lalai dan jauh dari Nya, sbagaimana ingatan Allah dalam Al-A’raf (17) : ayat 179 yg bermaksud :

“dan jgn lah kamu termasuk di antara orang yg lalai..”

Rasulullah S.A.W. pula pernah bersabda :

“jgnlah kalian lalai, maka kalian akan melupakan rahmat…”

cntoh orang yg membiasakan keadaan hatinya lalai, dia tahu apa yg dia sedang buat adalah salah, tp dia mengikut khendak hati, nafsu, dan hasutan syaitan. Dan berfikir “tak pe la, nati bleh bertaubat lagi”…


p/s : adakah sy juga termasuk dlm golongan diatas? ntah la...if ade, nasihat la neh... T_T

kadang2 lupe ataupon tak sedar ataupon mmg sengaje...susah nk jadi manusia yg betul2 sesuai tujuan diciptakan ni...aiya.. ="(

Tuesday, February 24, 2009

Empty....

Monday, February 9, 2009

Promises...

Allah did not promise that life would be easy, but HE did promise to go with you....every step of your life, with HIM by your side....

this phrase of beutiful words, i found it when i'm studying in Kolej MARA Kulim...for November 2005 article...if i'm not mistaken, it is right after Hari Raya Puasa...before final exam for the 1st semester...i'm still keeping that articles untill now.. ^^,

when i'm in KMK, got a lot of articles i collect for myself...hoho~

the place where i find out many things about the truth of the world...

Thank you Allah... ^^,

Friday, January 30, 2009

One In A Million

video

one in a million? who is she? i dont knoe...hoho~

not found her yet..mybe i already knoe her, mybe i already met her, or mybe we dont knoe each other yet..but one thing, i'm waiting for her... (jiwang ke?..hehe)

very2 like this video clip coz i'm playing that game few years ago...Final Fantasy VΙΙΙ
when i'm studying in Kolej MARA Kulim, my friend give me this video, but i lost it, now i found it back...hoho... ^^

this game is RPG, role playing game...walking around, searching items n clues to find the way to the final stage, while leveling the characters level...hehe~ =B

Final Fantasy VΙΙ, Breath of Fire ΙΙΙ, Breath of Fire ΙV and others... ^^,

one in a million...who is she? where is she? is she ok? i dont knoe...

only Allah SWT know...most important thing is... a legal relationship @ known as marriage....

Saturday, January 17, 2009

Sweet ke Comey? =)

Abg Amar, Airin sayang Abg Amar, taruh(simpan) surat ini, jaga diri
Abg Amar sudah sampai kabo (bagi tahu) ke mok (ummie)

cube teke sape yg tulis "sepucuk surat" ni kat sy? hehe
it's from my younger sister, Puteri Nurul Airin...die mmg jenis caring... ^^,

selepas airin, ade sorang lagi Puteri Nurul Alia...yg paling nakal n paling bongsu...hoho~
alia ni kije die game je...pengaruh ngan abg die kut... aiseh... T_T

tp dh nasihat + kontrol skit adik sy tuh...siap main DOTA lg tuh (tekan2 ikut suke die je la...hehe)...aiseh...sy dh xbg main sbb abg die nie pon dh lame stop DOTA tuh....Bahaye....

"surat" ni adik sy tulis atas sampul surat, haha...sweet tak? assume sweet je la neh... =p
n sy sedar pon ms lps sampai kat airport Subang, turun flight pergi la lepak jap surf internet...

tak lepak pon kat Starbucks tuh, ISRAHELL!!!...lg pon mmg mahal pon...ngeh3
time buka beg laptop tu la sy terjumpe "surat" drpd adik tersyayam nih...hehe
sedih ade, hepi pon ade...now i'm in Medan again to continue my study for the 4th sem...

Airin

Alia

Wednesday, January 14, 2009

We Will Not Go Down In Gaza Tonight

A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they're dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on who's wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die

We will not go down
In the night, without a fight

We will not go down
In Gaza tonight


We Will Not Go Down In Gaza Tonight.mp3 - micheal heart

Saturday, January 10, 2009

Ape Nak Jadi?

Brazilian cartoonist Carlos Latuff creates artworks that call on the world to condemn Israeli holocaust of Gaza would love to share it with you my friends and would ask you all to share it with every one you know !

p/s : from my imeem.com friend
(
I C E R O C K )
















-mahasiswamedan- © 2008 Template by:
SkinCorner